top of page
Søk
  • Forfatterens bildeAstrid Salthaug

DIY øyepute - julegavetips

Du trenger:

- Stoff (gamle stoffrester eller gardiner funker veldig bra – finn et mykt og deilig stoff)

- Symaskin (jeg har også laget øyepute for hånd. Følg samme prosess, bare sy alt for hånd).

- Nål og tråd (til siste del, dersom du ikke syr hele for hånd)

- 2/3 Bokhvete/ris/linfrø (ta det du har. Min favoritt er bokhvete)

-1/3Tørket lavendel (har du ikke plukket lavendel i sommr og tørket, så kjøper du tørket lavendel her:https://www.stoffogstil.no/hobby/skum-and-fyll/lavendel-toerket-100g/085-liter) Noen er sensitive til lukt. Da bruker du kun bokhvete/ris/linfrø




Fremgangsmåte: 1) Lag deg en mal på papir. Rektangel med mål 11 cm x 23 cm*


2) Legg stoff dobbelt (med utsiden av stoffet inn) 3) Legg malen oppå stoffet med den 11 cm lange siden oppå brettekanten. Klipp rundt malen, men la bretteakanten være som den er (ikke klipp brettekanten) 4) Ta bort malen 5) Stiple en linje 1 cm inn på det utklippet stoffet (unntatt på den 11 cm lange kanten som har brettekant). 6) Start syingen 1 cm inn på stoffet fra langsiden, helt inntil brettekanten. Sy nesten rundt hele rektangelet (bortsett fra på siden med brettekant). La 6-7 cm av langsiden være åpen, slik at du har plass til å fylle puta med bokhvete/ris/linfrø + lavendel.


7) Vreng hele «putevaret». Fyll med ønsket mengde bokhvete/ris/linfrø + lavendel. 2/3 bokhvete/ris/linfrø og 1/3 lavendel. For å unngå søl kan det være fint med en liten trakt. Sy igjen for hånd. Voila, du har en perfekt øyepute. God hvile! *Hvis målene av gamle stoffrester gjør at du ikke kan lage brettekant på stoffet, men ha to separate biter med stoff oppå hverandre, så måler du dem til 24x11 cm. Da blir ferdig pute med sying 1 cm inn på stoffet til 22x9cm. Du kan også ha brettekant på langsiden. Sørg for at mål etter sying er 22x9 cm.


Hvorfor bruke øyepute? Det føles fantastisk deilig å legge en øyepute over øynene i savasana, restorative yoga, yoga nidra eller i sengen dersom du sliter med å sove. Hvorfor kjennes det så deilig med vekt på øynene? Deep Pressure Stimulation (DPS) eller Deep Touch Pressure (DTP) minsker aktiviteten i kroppens sympatiske nervesystem («fight or flight» - stress respons). På samme tid aktiverer DPS det parasympatiske nervesystemet («rest and digest» - senker hjerterytmen, blodtrykket og øker følelsen av ro og avslapning). Det er kun forsket på bruken av vekttepper, men mye tyder på at samme effekt gjelder for vekt på øynene med øyepute. Skal holde dere oppdatert om jeg finner noe god forskning på området. Inntil videre kan du selv kjenne etter om du synes det er behagelig med øyepute og om du føler deg mer rolig enn om du bare lukker øynene.



2 410 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle
bottom of page