top of page
Søk

Ny til yoga eller nysgjerrig på yoga?

Forfatterens bilde: Astrid SalthaugAstrid Salthaug

Gratulerer, du har gjort noe bra for deg selv kun ved å begynne å tenke at yoga er noe du vil teste/har testet noen få ganger. Yoga er så vanvittig mye. Det er en filosofi, det er et levesett, det er forskjellige stiler og som alltid handler det også om en kjemi mellom lærer og elev. Først får jeg gjøre en ting klart, jeg skal snakke om delen av yoga som heter Asana (sete/posisjon), for å guide deg litt i «jungelen» som finnes der.

Kanskje søker du entusiastisk opp et yogastudio i nærheten av der du bor, helt klar for å melde deg på en time. Men hva skal du velge? Hvorfor oppsøker du egentlig et yogastudio? Inne på nettsiden møter du muligens på noen av disse navnene: Vinyasa, Ashtanga, Bikram, Iyengar, Yin, Restorative. Dette er et lite utvalg yogastiler, som gir deg en universell ramme for hvordan praksisen er. Kort om de ulike stilene:

Vinyasa/Flow: En moderne adapsjon av Ashtanga yoga . Vinyasa kan bety å «knytte pust og bevegelse sammen», eller «plassere på en bestemt måte» som er kreativ og knytter posisjoner sammen i sekvenser for å skape energi og varme i kroppen.

Ashtanga: En av de moderne, og samtidig tradisjonelle asana praksisene som er veldig fysisk krevende. Praksisen består av flere sett mer serier, der man først lærer seg serie 1, når man mestrer denne får man gå videre til serie 2 osv. De fleste ledede Ashtangatimer tar deg gjennom den 1.serien.

Jivamukti: En fysisk utfordrende og morsom form for vinyasa yoga, som blant annet inkluderer vegnaisme, chanting, musikk og affirmasjoner. Jivamuktilærere over hele verden underviser sammen tema hver måned.

Bikram: Uføres i et 40 graders varmt rom, med en luftfuktighet på 40%. Praksisen inneholder et sett med 26 posisjoner, hver posisjon gjøres to ganger, i en bestemt rekkefølge. *Flere studioer begynner å skape sine egne timer i varmt rom, eksempelvis: hot yoga, hot flow yoga, som ikke trenger å være disse 26 posisjonene.

Iyengar: Fokus på «alignment»/justeringer med utstyr og modifiseringer for å gjøre posisjonen tilgjengelig for din kropp. Det er færre posisjoner i en klasse, men man jobber utrolig teknisk med muskelens aktivering og skjelettets plassering.

Yin: Yinyoga kjennetegnes av passive øvelser med en lett myk strekk, utført i stillhet og bevisst tilstedeværelse. Hver posisjon holdes i minst 3-5 minutter, hvilket gir oss tid til å roe sinnet. I yinyogaen ønsker vi å komme inn til kroppens fascia, bindevev, i stede for musklene. Dette oppnås ved å holde i en mellomdyp strekk over lengre tid. 

Restorative: Timen skal få deg til å roe helt ned, slik at du ved hjelp av stillhet har mulighet til gjenoppbygging.

Denne formen for Yoga kan ofte forveksles med Yin Yoga. Restorative Yoga fokuserer mer på fullstendig avspenning, mens i Yin Yoga fokuseres det noe mer på strekk. Restorativ Yoga handler om å gi fullstendig slipp fysisk og mentalt og kan stillingene kan holdes i 5-30 minutter. 30 minutter kan kanskje høres mye ut, men ved hjelp av tepper, blokker, puter og bolstre bygger du deg så mye opp at posisjonen kun er komfortabel.

Timebeskrivelse: Etter du har bestemt deg for stil møter du muligens på ulike navn på timene som er annerledes enn selve navnet på stilen, eller en kreativ vri på stilnavnet. Flere studioer har god beskrivelse av timene, så trykk deg inn og les timebeskrivelse! Du kan møte på timenavn som f.eks, Yoga Flow, Soft Flow, Power Flow, Core Flow, Mindful Flow, Flow and Restore, Yang/Yin, Yinyasa, Yoga SPA.

Studioeiere og yogalærere er kreative disse dager for å klare å fange din oppmerksomhet, men det gjør det kanskje igjen litt vanskelig å forstå akkurat hva timen handler om kun ut i fra å lese navnet, så trykk på «timebeskrivelse» om det ligger på nettsiden. Selv har jeg opplevd studioer der timen «Mindful Flow» er helt rolig, fokus på å kjenne etter, ingen ting avansert, passer for alle til en annen «Mindful Flow» som er superavansert, for yogier som har praktisert mange år og slenger inn armbalanser og broer her og der. Så LES timebeskrivelsen på studioet du velger å besøke. Timebeskrivelse er ikke universelt.


Hvis du lurer på noe er det ofte god hjelp å få av yogastudioene, der de hjelper deg med å finne riktig time for ditt behov. Et nybegynnerkurs kan også være en veldig god investering.

Personlig syntes jeg det var mye som var merkelig og til tider litt kjedelig i starten (2007), fordi jeg ikke visste noe som helst om fordelene eller hadde opplevd egne erfaringer av hva praksisen kunne gi meg. Jeg valgte å stole på det alle andre rundt meg sa «det er bra for deg». Etter en tid forstod jeg, og jeg fant mer og mer ut av hva jeg trivdes meg og hvilke effekter de stilene og lærerne gav på kropp og sinn. Så ikke gi opp! Gi det tid. Alt nytt trenger tid!


 
 
 

Comments


© 2019 by Yoga with Astrid Salthaug. Proudly created with Wix.com

bottom of page