top of page
Søk
  • Forfatterens bildeAstrid Salthaug

Pusten kan påvirke rensing av hjernen

Pusten kan påvirke rensing av hjernen

Har du fått med deg studien som er nylig publisert i tidsskriftet Nature Scientific Reports og inngår i Vinjes doktorgradsavhandling på temaet «pustens rolle på trykket i hjernen»?

Lymfesystemet spiller en viktig rolle når kroppen skal kvitte seg med avfallsstoffer, som døde celler, vann eller nedbrytningsstoffer fra stoffskiftet. Også i hjernen dannes det avfallsstoffer som skadelige proteiner og overskuddsvann – men her finner vi ingen lymfeårer.

I stedet ser spinalvæsken ut til å fylle rollen som vaskemaskin. Hjerterytmen er en av faktorene som påvirker hvor godt denne væsken flyter gjennom hjernen.

Nå viser en ny studie at også pusten påvirker hvor godt spinalvæsken flyter.

- Det er ikke umulig at yoga-pusteteknikker kan påvirke flyt av spinalvæske, og fremme fjerning av avfallsstoffer fra hjernen, sier Vegard Vinje ved Simula Research Laboratory, hvor han er stipendiat.

Pasientene i denne studien hadde så mange som 15 pust per minutt, i gjennomsnitt. Dette er typisk overflatisk eller normal pusting. Vinje påpeker at pust er en ting vi bevisst kan kontrollere.

- Dyp pust kan være bare fem pust per minutt, for eksempel. Dette er typisk i forskjellige yoga-øvelser, forteller Vinje. Informasjon hentet fra forskning.no

Ja, i yoga er det til og med en helt egen gren i Patanjalis åtte-stegs yogavei som er dedikert til pusten. Den eldgamle filosofien som har gitt mening og egenerfaringer hos så mange, begynner nå å få underbyggende forskning fra vestlig medisin.

Pranayama – kontroll over pusten

En av de åtte stegene i Patanjalis «Yoga Sutra», rammeverket for yogapraksis, er «pranayama». Pranayama er kontrollering og dirigering av pusten, bestående av ulike pusteteknikker. Pusten og ulike pusteteknikker er sentralt og viktig i yoga. Pusten går hånd i hånd med «asana» (posisjon). Jeg har lært, og også selv erfart, at denne pustepraksisen skaper en fysisk sensasjon av varme, på sanskrit kalt «tapas». Det sies at denne varmen er en del av prosessen som renser «nadiene», eller de subtile nerve kanalene i kroppen. Dette tillater sinnet å bli mer rolig.

Ikke vet jeg, men kanskje det rolige sinnet og det de i yogafilosofien kaller en rensing av de subtile nervekanalene i kroppen, er en effekt av den «rensingen» som skjer i hjernen, at spinalvæsken flyter lettere og fjerner avfallsstoffer, slik Vegard Vinje sier.

Tips til en pusteøvelse du kan gjøre hjemme

Nadi Shodhana Nadi Shodhana = vekslende neseborspust, praktiseres optimalt sett på tom mage, tidlig på morgenen (som de fleste andre pranayama øvelser).


Finn en behagelig sittende posisjon, enten sittende på teppe eller pute (for støtte og lengde av ryggsøylen) med leggene lett krysset (sukhasana), eller på en stol med føttene

Nadi Shodhana, vekslende neseborspust

plassert i gulvet. La ryggen og nakken være lang gjennom hele praksisen. Lukk øynene forsiktig.

1. Begynn med en dyp, full innpust, etterfulgt av en langsom og myk utpust. Dette kalles full yogisk pust. Fortsett med flere runder «full yogisk pust». Denne måten å puste på er en fin begynnelse om du ikke er vant med å gjøre pusteøvelser.

2. Løft opp høyre hånd, plasser pekefinger og langfinger midt mellom øyenbrynene. Plasser innsiden av det ytterste tommelleddet på utsiden av høyre nesebor og klem inn slik at neseboret blir lukket.


3. Pust helt ut av venstre nesebor slik at du er klar til å starte øvelsen. Behold høyre nesebor lukket med tommelen, pust inn gjennom venstre nesebor (dypt ned i magen).

4. Neste, bruk innsiden av det ytterste leddet på ringfingeren til å lukke venstre nesebor, samtidig som du åpner opp høyre tommelfinger og pust ut av høyre nesebor. Ta en ørliten pause på bunnen av utpustet.


5. Behold venstre nesebor lukket, og pust inn igjen av høyre nesebor.

6. Igjen lukk høyre nesebor med høyre tommel, mens du samtidig åpner opp ringfingeren og puster ut av venstre nesebor. Ta en ørliten pause på bunnen av utpustet.

Dette utgjør en runde med nadi shodhana. Den samme rutinen fortsetter for hver runde: Innpust gjennom venstre nesebor, utpust gjennom høyre nesebor, innpust gjennom høyre nesebor, utpust gjennom venstre nesebor.

Repeter denne rutinen flere runder, og bring din oppmerksomhet til hvor pusten går. Hvordan den fyller og tømmer den ene siden av kroppen, så den andre siden av kroppen. Behold pusten rolig, myk, flytende og avslappende gjennom praksisen.


Nadi shodhana kan gi gode resultater, også ved å bare praktisere så lite som fem minutter daglig, men med 10-15 min øker fordelene.

Når du er klar for å avslutte praksisen din, avslutt med et siste pust gjennom venstre nesebor. Senk høyre hånd ned og la den hvile komfortabelt i fanget mens du tar flere runder dype pust («full yogsik pust»).

La pusten vende tilbake til sin normale tilstand. Mens du gjør dette, observer hvordan du føler deg. Er det noen sensasjoner tilstede i kroppen din? I stillhet observer effektene av praksisen. Åpne øynene og fortsett med dagen din.

Fordeler med nadi shodana, i følge yoga filosofi


- Reduserer stress og angst - Roer og nærer nervesystemet - Støtter opp under et balansert luftveisystem - Balanserer solar og lunar, maskulin og feminin energi - Fremmer mental klarhet og et våkent sinn - Understøtter evnen til å fokusere

298 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page